Wykonanie
26 stycznia 2014

Uwielbiam takie eksperymenty w kuchni. Delikatny,
waniliowy deser hiszpański, którego smak przerósł moje najśmielsze oczekiwania.LECHE FRITA "SMAŻONE
MLEKO"(Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com)Składniki:
budyń waniliowy1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej3 szklanki
mleka 2%1/2 szklanki
cukru waniliowegopanierka2
jajkabułka tartaposypka
cukier cynamonowyDo rondelka o grubym dnie wsypujemy
mąkę ziemniaczaną. Wlewamy szklankę
mleka i dokładnie rozrabiamy, do rozpuszczenia się
skrobi. Następnie wlewamy pozostałe
mleko i wsypujemy
cukier waniliowy. Całość zagotowujemy, cały czas energicznie mieszając, aby
mąką nie zbiła się w jedną, wielką kluchę. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 2 minuty, do otrzymania bardzo gęstego
mlecznego budyniu.Przelewamy
budyń do kwadratowego naczynia o bokach 21 cm x 21 cm, wysmarowanego
olejem.Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy masę folią spożywczą. Folia powinna dotykać budyniu, by nie utworzył się kożuch. Odstawiamy deser do lodówki na całą noc.Następnego dnia naczynie z
budyniem obrysowujemy wzdłuż ścianek
ostrym, cienkim nożem. Odwracając formę, cały
budyń przekładamy na deskę do krojenia. Kroimy go w niewielkie kwadraty, o
boku około 2 cm.Na patelni rozgrzewamy
olej. Każdą porcję
mlecznego budyniu obtaczamy najpierw z roztrzepanym
jajku, następnie w drobno zmielonej
bułce tartej. Smażymy kostki na rozgrzanym
oleju z obu stron. Po usmażeniu odsączamy je na papierowym ręczniczku.
Cukier cynamonowy rozcieramy w moździerzu na miałki pył (ewentualnie mieszamy ze sobą mielony
cynamon i
cukier puder). Jeszcze ciepłe kosteczki oprószamy
cynamonową mieszanką.





Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.